7 rád ako si vybrať pozemok

Výber kvalitného pozemku vyžaduje širšiu analýzu. Je potrebné zvážiť viaceré aspekty, ktoré zohľadňujú negatíva aj pozitíva lokality. Už pri výbere je potrebné spolupracovať s odborníkmi, ktorí Vám pomôžu so správnym výberom.

1. Lokalita, ovplyvňuje kvalitu, aj cenu.

Kvalitu a cenu pozemku ovplyvňuje v prvom rade lokalita. Je dobré vopred sa rozhodnúť, či chcete stavať na vidieku, alebo v meste. Ideálna je tichá lokalita, blízko občianskej vybavenosti. Podstatné je, aby pozemok nedegradovali rušivé prvky, hospodárske stavby na susedných parcelách, diaľnice, železnice, alebo priemyselné stavby. Taktiež je potrebné overiť si, či je daná lokalita podľa územného plánu určená na bývanie.

2. Veľkosť a tvar.

Ide o parameter, ktorý predurčuje pôdorysné rozmery budúceho domu. Tiež dôležitá je veľkosť pozemku, jeho atraktivitu ovplyvňuje aj samotný tvar s dostatočnou šírkou a dĺžkou a jeho dobrá orientácia. Najobľúbenejšie stavebné pozemky majú výmeru do 600 m2 s optimálnym tvarom štvorca alebo obdĺžnika pri šírke cca 17 m.

3. Sklon pozemku.

Rovinatý terén je vhodný pre katalógové projekty, dajú sa síce upraviť do členitého terénu no je to ďalšia investícia. Svahovitý terén je predpoklad na vytvorenie netradičného diela, no na druhej strane predraží projekt pri zakladaní. Ideálny sklon pri svahovitom pozemku je južný, alebo juhozápadný.

4. Orientácia podľa svetových strán.

Orientácia na svetové strany je rozhodujúca pri správnom umiestnení a dispozičné riešenie podľa svetových strán. V prípade nízkoenergetického domu je možné dosiahnuť, nízke náklady použitím rôznych technológii, predovšetkým však využitím prírodných zdrojov, hlavne slnečné lúče. Slnečný pozemok má dobré podmienky na využitie solárnych a fotovoltaických panelov

5. Správna voľba domu.

Pozemkov je veľa, no nie každý Vám bude vyhovovať. Výber by mal byť podmienený aj typom a dispozičným riešením rodinného domu. Nevhodný výber často navýši cenu realizovanej stavby, nehovoriac o prevádzkových nákladoch na jej vykurovanie. Ak sa dostatočne nevyužíva zdroj slnečnej energie, nemožno hovoriť o dobrej, respektíve efektívnej nízkoenergetickej stavbe.

6. Inžinierske siete.

Či preferujete pokoj na vidieku, alebo ruch mesta, pozemok by mal mať dobré napojenie na inžinierske siete - prípojka vody, kanalizácie, plynu a elektriny. Ideálne je nájsť pozemok s inžinierskymi sieťami. Ak sa pozemok nachádza v existujúcej zástavbe, môžu vzniknúť problémy s
napojením na inžinierske siete pre nedostatočnú kapacitu, alebo preťaženosť rozvodov. Ak kupujete pozemok od developera, je vhodné kúpiť ho v novovznikajúcej lokalite so skolaudovanými inžinierskymi sieťami.

7. dopravná dostupnosť a občianska vybavenosť.

Jednou z podmienok vydania stavebného povolenia na stavbu rodinného domu je prístupová komunikácia k pozemku. Taktiež dôležitým kritériom pri výbere pozemku je aj dopravná dostupnosť, teda napojenie na hlavné cesty, resp. diaľnicu, železničnú a mestskú dopravu. Tento fakt je kľúčový predovšetkým pre tých, ktorí budú denne dochádzať za prácou alebo do školy. Znakom kvalitného projektu predaja pozemkov je, ak v blízkosti je vybudovaná komplexná občianska vybavenosť (obchod, škôlka, škola, úrady, ambulancie) alebo je aspoň vybudovaný dobrý prístup na mestskú hromadnú dopravu.

Napíšte komentár