Výhody bývania v drevodome?

Ak aj vy túžite vymeniť panelákové múry za „krbové teplo domova“ s vlastnou záhradkou a dúfate, že sa vám investícia nestratí niekde v platených účtoch, nazrite spolu s nami na alternatívu, ktorá vám dá minimálne chrobáka do hlavy. Reč je o drevodomoch – stavebnej senzácii posledných rokov, za ktorou stoja tisícky spokojných užívateľov. V nasledujúcich bodoch sme pre vás zhrnuli výhody bývania, ktoré tento typ stavby prináša.

Rýchla výstavba

Azda najvýraznejší rozdiel medzi murovaným domom a drevodomom  je možné pozorovať pri realizácii jeho výstavby. Drevodom zaraďujeme k suchému typu stavby, čo znamená, že drevo nepotrebuje čas na schnutie. Mokrý proces výstavby môžeme pri drevostavbách úplne vylúčiť, a teda aj poruchy a chyby spôsobené vplyvom technologickej vlhkosti. Do drevodomu sa môžete nasťahovať ihneď po ukončení výstavby a vaša investícia sa takto ihneď zhodnocuje. Vďaka konštrukčnému systému drevodomu a rýchlosti jeho výstavby je tiež zaťaženie okolia pri výstavbe minimálne.

Flexibilita drevenej konštrukcie

Drevo je prírodný materiál, ktorý sa dá veľmi jednoducho opracovať a rovnako rýchlo sa dokáže prispôsobiť. Môžete presúvať priečky, dvere, dokonca i okná. Flexibilitu drevodomu možno najvýraznejšie sledovať pri tvare obytných miestností, ktoré sú menej typické ako klasický štvorec.

Nízke náklady na vykurovanie a údržbu

Energetická úspora v podobe nižších nákladov na zimné vykurovanie a letné chladenie obytných priestorov – aj toto je jedna zo skvelých výhod bývania v drevodome. Vďaka prírodným materiálom nielen ušetríte, ale zabezpečíte tak vnútornú ochranu priestorov pred prehrievaním a rýchlym vychladnutím. Drevostavby majú vďaka skladbe obvodového plášťa priaznivé tepelnoizolačné vlastnosti. Stavba sa tak veľmi rýchlo vyhreje, pretože sa vykuruje len vlastný priestor a nie steny. V lete má zas drevodom schopnosť udržať príjemnú klímu, vďaka rekuperácii a izolácii s vynikajúcimi tepelnoizolačnými vlastnosťami.

Možnosť stavania aj v zimných mesiacoch

Murované domy potrebujú čas na schnutie, preto nie je možné realizovať ich výstavbu v zimných mesiacoch.  Pri drevodomoch šetríte čas dvojnásobne. Stavebné práce totiž možno vykonávať aj v zimných mesiacoch.

Viac priestoru na bývanie

V porovnaní s murovanými stavbami ponúkajú drevodomy veľkorysejší vnútorný priestor, niekedy až o celú desatinu. Je preto bežné, že pri rovnako zastavanej ploche je v prípade drevodomu viditeľným výsledkom viac priestoru na bývanie.

Využitie ekologických zdrojov

Drevo je surovina, ktorá patrí k obnoviteľným zdrojom materiálu, naopak, „osud“ tehly závisí od ťažby nerastných surovín. Preto sú drevodomy často označované ako eco-friendly (ekologické) alebo green (zelené) stavby. Staré drevo z nepoužívaných alebo starých objektov možno znovu ošetriť a následne zabudovať do novej stavby. Drevo a drevené výrobky sú navyše biologicky rozložiteľné, preto z nich dokážeme po skončení ich životného cyklu získať energiu.

Ak si aj vy lámete hlavu nad tým, či sa rozhodnúť pre klasický murovaný dom alebo montovanú stavbu, nezabudnite vziať do úvahy spomenuté výhody drevodomu. Ten je pre vás správnou voľbou najmä v prípade úspory času a peňazí. Neváhajte sa však s nami poradiť, skúsený tím odborníkov riDomy pre vás nájde to najlepšie riešenie.

Napíšte komentár