Riadené vetranie a kúrenie v našich drevodomoch

V každodennom zhone si ani neuvedomujeme, koľko času trávime v uzavretých priestoroch – dome, byte, kancelárii či v rôznych administratívnych budovách. Celú tú dobu zdieľame obmedzený objem vzduchu pochybnej čistoty a sviežosti s kolegami, členmi rodiny v rovnakej miestnosti. Nevoľnosti, únava, bolesti hlavy a iné nepríjemné príznaky sú prvými ukazovateľmi negatívneho vplyvu znečisteného vydýchaného vzduchu na ľudské zdravie. Napriek tomu si len zriedka spájame tieto podmienky so zlou kvalitou vzduchu.

A preto je vetranie obytných priestorov nevyhnutnou súčasťou zdravého bývania a tiež udržiavanie optimálnej vlhkosti. Táto „nevyhnutnosť“ však spôsobuje majiteľom domu, najmä v zimných mesiacoch, nielen úbytok tepelnej energie, ale aj úbytok samotných financií. Poradíme vám, ako efektívne zaobchádzať s výmenou vzduchu a teplom v obytných priestoroch vášho domu.

Čo je vlastne riadené vetranie a kúrenie?

Rekuperácia je riadené vetranie so spätným využitím tepla. Klasické vetranie oknami v rodinných domoch predstavuje vysoké straty tepelnej energie. Preto vznikli systémy riadeného vetrania, ktoré optimalizujú potrebu výmeny vzduchu v obytných priestoroch. Rekuperačné jednotky Vám zabezpečia svieži vzduch, príjemnú mikroklímu vo vašej domácnosti.

Rekuperácia v praxi

Rekuperácia je proces, pri ktorom je teplý spotrebovaný vzduch odsávaný, preteká keramickým rekuperátorom a prenáša svoju tepelnú energiu a vlhkosť na neho. Tak sa  keramický rekuperátor dostatočne zahreje a jednotka sa prepne do režimu nasávania. Čistý studený privádzaný vzduch prúdi cez rekuperátor a absorbuje akumulované teplo a vlhkosť. Ak sa keramická rekuperačná jednotka ochladí, motor sa prepne do režimu pre odvod vzduchu.

Chráni zdravie

Súčasťou rekuperačnej jednotky je účinná filtrácia, ktorej úlohou je zachytávanie prachu a rôznych nečistôt. Pri klasickom vetraní vniká do miestnosti aj množstvo peľu, preto je rekuperácia skvelou voľbou pre alergikov. Zariadenie dokáže do hodiny vymeniť až polovicu celkového vzduchu v miestnosti a zachováva pritom teplotný komfort.

Rekuperácia ako náhrada klímy v letných mesiacoch

Rekuperačná jednotka je takisto nápomocná pri tvorbe prírodnej klímy. Približne 15 °C studený vzduch zo zemného kolektora je prostredníctvom ventilátora rekuperačnej jednotky vháňaný do obytných priestorov. Tak sa  zabezpečuje prirodzené klimatizovanie priestorov s takmer nulovými nákladmi. Jediné, čo zaplatíte, sú minimálne náklady na elektrickú energiu napájania ventilátora.

Výhody riadeného vetrania

  • kvalitnejšie ovzdušie vďaka filtrácii
  • redukcia vzniku roztočov a plesní v obytných priestoroch
  • zníženie spotreby energie a tým aj nákladov na vykurovanie
  • odvádzanie pachov z miestnosti
  • tichá prevádzka systému
  • žiaden prievan

 

Na riadené vetranie a kúrenie je veľmi dobré myslieť už pri samotnej stavbe vášho nového bývania. Môže vám ušetriť nielen čas, energiu a peniaze, ale zároveň je šetrná aj k vášmu zdraviu a k zdraviu vašich blízkych. Nenechávajte preto nič na náhodu a poraďte sa s odborníkmi. My v riDomy vieme ako na to!

 

 

 

Napíšte komentár